WONEN IN HET PARADIJS, LEVEN IN DE HEL

PERSBERICHT

WONEN IN HET PARADIJS, LEVEN IN DE HEL

Een documentaire over Laag Frequent Geluid.Windturbines en hoogspanningsmasten

Dat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid is bekend, maar er is ook een vorm van geluid, die minder goed waarneembaar is en toch veel schade kan aanrichten: Laag Frequent Geluid.

Filmmakers Margriet Westerhof (Groningen) en Christa Moesker (Sauwerd) willen een documentaire maken over deze gekmakende lage bromtoon of dreun, waar steeds meer mensen in Nederland hinder van ondervinden.

Het is een diepe toon, beneden de menselijke gehoorgrens, die vaak wordt ervaren als een trilling in het lijf en enigszins te vergelijken is met het dreunen van een wasmachine.

De bromtoon of ‘hum’, zoals engelstaligen Laag Frequent Geluid noemen, kan worden veroorzaakt door zware installaties, de verhoging van druk in leidingen of windturbines. Plannen voor de bouw van grote windmolenparken nabij woongebieden stuiten dan ook op erg veel weerstand bij de plaatselijke bevolking. Laag Frequent Geluid komt in heel Nederland voor en in veel gevallen blijkt het moeilijk om de precieze herkomst van het geluid te achterhalen.

In Noord-Groningen heeft een relatief grote groep mensen last van deze bromtoon. Hun situatie vormt voor de twee documentairemakers dan ook het uitgangspunt van hun documentaire. Van daaruit willen ze onderzoeken wat Laag Frequent Geluid is, waar het vandaan komt, wat de effecten ervan zijn op mens en natuur en of je het kunt oplossen. In ieder geval willen Westerhof en Moesker het probleem een zo groot mogelijke bekendheid geven en op de kaart zetten.

Om een deel van de kosten te dekken roepen ze de hulp in van het publiek door middel van crowdfunding. Iedereen die dat wil kan een bedrag overmaken en krijgt daar ook iets voor terug. Bijvoorbeeld een vermelding in de aftiteling, een DVD van de film of een door de filmmakers geproduceerde reclamespot. Hoe dit precies in z’n werk gaat, wordt uitgelegd op de website van Cinecrowd.

Cinecrowd is een zeer professionele organisatie, die de bijdragen beheert en het geld terugstort als het streefbedrag binnen die drie maanden niet is bereikt. Maar daar gaan de filmmakers niet van uit. Zij denken dat deze documentaire gemaakt moet worden. Vooral omdat ze zoveel respons op hun project krijgen.

 

www.cinecrowd.nl/wonen-het-paradijs-leven-de-hel

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.