Referendum 600 m grens windturbines NH

www.windturbinereferendum.nl

Bewonersgroepen willen referendum over windturbines

Meerdere groeperingen van bewoners, waaronder Windalarm, roepen Noord-Hollanders op om zich te scharen achter een referendum over windturbines. Het huidige provinciebestuur van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA wil de normen voor windturbines oprekken. De actiegroepen willen dat verhinderen via de stembus, en moeten daarvoor nu 45.000 handtekeningen inzamelen

Woordvoerder Joost de Groot van Windalarm (Amsterdam): “Het nieuwe beleid van de provincie Noord-Holland maakt het makkelijker om windturbines dichtbij bewoners en in de unieke natuur te plaatsen. Want de afstandsnorm van 600 meter vervalt straks; en ook de bescherming van het Provinciaal Landschap wordt opgeheven.“

Volgens De Groot zijn deze plannen onverstandig: “De Raad van State heeft op 30 juni de huidige normen ontoereikend verklaard. Nota bene nu de rijksoverheid eindelijk heldere normen wil invoeren, gaat die norm van 600 meter overboord. Het provinciebestuur zou deze ontwikkeling moeten afwachten, in plaats van hun eigen plan trekken.”

“Steeds meer medici spreken hun zorgen uit over de gezondheidseffecten van windturbines,” zegt Henno Dasselaar uit Zijpe, van Stichting Windmolenklachten. “De 600 meter-norm was nu juist ingevoerd door het vorige provinciebestuur, omdat de nationale normen niet toereikend waren om het woon- en leefmilieu van onze inwoners te beschermen. Door dat in te trekken, zeg je eigenlijk dat niet belangrijk meer is.”

Arco Kleimeer, van Dorpsraad Warmerhuizen, onderschrijft dit: “Wij hopen dat de provincie kiest voor behoud van ons landschap en leefmilieu.”

Via website www.windturbinereferendum.nl worden inwoners van Noord-Holland opgeroepen om een steunbetuiging te ondertekenen. Vóór 2 maart moeten er 500 handtekeningen binnen zijn, zodat de Provinciale Staten in de vergadering van 7 maart kan besluiten over de aanvraag. Indien de Staten positief oordelen, dan zullen uiteindelijk 45.000 handtekeningen opgehaald moeten worden.

Als het initiatief lukt, zou dit het eerste referendum worden in de provincie Noord-Holland. Een eerdere poging voor een referendum over windturbines sneuvelde in 2021, omdat de coalitie de plannen toen met succes blokkeerde.

Perscontact:

Joost de Groot (woordvoerder Windalarm) 06-14691184

Henno Dasselaar (Stichting Windmolenklachten) 06-30919195

Naut Kusters (oprichter Windalarm) 06- 48805475

Woordvoerders Windalarm: 

Joost de Groot – 06-14691184

Naut Kusters – 06-48805475

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.